Misschien zie je het ook bij jou op de werkvloer: gedrag dat op zijn minst ‘raar’ te noemen is. Een ploeg die nalaat de waterflessen bij te vullen aan het eind van hun shift voor de volgende ploeg. Dure boren laten rondslingeren (dat doen ze thuis waarschijnlijk niet), de lippen op elkaar houden in de teammeetings waar verbetervoorstellen gevraagd worden…
Je zou verwachten dat het evident is dat je het water bijvult voor tijdens de pauzes, dat je een pak vlotter en veiliger werkt als het materiaal op de juiste plek ligt en dat je de kans aangrijpt om verbeteringen voor te stellen als je daarom gevraagd wordt.
Maar soms zie je het omgekeerde gebeuren. Je kunt er met je verstand niet bij. Het is toch in hun eigen belang om het materiaal weg te hangen of verbetervoorstellen te doen?
En toch is dit gedrag niet zo dom als het lijkt. Het is wel irrationeel, maar niet dom.
Ik bedoel ermee dat het niet bewust gekozen is, maar dat er wel een logica achter zit.
Die logica vinden we in de evolutionaire psychologie. Waarom doen mensen dingen die niet verstandig, maar wel logisch zijn? Hoe komt het dat samenwerken op de werkvloer niet evident is, terwijl de meeste werknemers toch beseffen dat het fijner werkt als je samenwerkt?
Dit mysterie deden we uit de doeken tijdens het gratis lunchwebinar ‘Irrationeel gedrag, niet zo dom als het lijkt’ op vrijdag 25 feb, van 12u30 tot 13u00. Maar als je het alsnog graag wil weten, stuur dan gerust een bericht.
Comments