top of page

Webinar

Leidinggeven met (r)evolutionaire inzichten

Wat zijn de evolutionaire drivers voor gedrag?  

We denken graag dat we rationele en bewuste keuzes maken in ons gedrag. Toch hebben heel wat wetenschappers uit de economie, psychologie en biologie al meermaals de oncomfortabele kennis met ons gedeeld dat we onze keuzes laten bepalen door onze emoties. De ratio dient om hier achteraf een verstandig klinkende uitleg aan te geven.

 

Als leidinggevende heb je de taak om je mensen in je team op een prettige en productieve manier te laten samenwerken aan de doelen van je bedrijf, dienst of afdeling. Dan is het handig om te weten hoe gedragskeuze werkt.  

Hoe stimuleer je samenwerking, eigenaarschap en initiatief in een team?  

In de evolutionaire psychologie onderzoekt men welke mechanismen we van onze voorouders erfden om samenwerking in groepen mogelijk te maken. Deze aangeboren breinfuncties noemen we mentale adaptaties. Het zijn mentale programma’s die een aantal als…dan… regels op onze harde schijf geïnstalleerd hebben.

 

Zo blijkt bijvoorbeeld rechtvaardigheid één van de cruciale mechanismen bij samenwerking te zijn. Wanneer een team last ondervindt van onderlinge spanningen, als mensen zeuren over pietluttigheden of niet bereid zijn elkaar te helpen, loont het de moeite eens met de evolutionaire bril naar de werkomstandigheden te kijken.  Daar vind je vaak verklaringen en sleutels om ermee aan de slag te gaan.

 

Nieuwsgierig naar de inzichten van de evolutionaire psychologie voor leidinggevenden?

Je komt meer te weten in het gratis webinar van 13u tot 13u45 op vrijdag 20 januari 2023  

Bedankt voor de inzending!

bottom of page